Daagarsson-gården

LKF:s populära reseverksamhet

(Uppdaterad 26/2 2018)

RESEVERKSAMHETEN:

 

Senaste utlandsresan gick till

 

ROM! 13-18/5 2012

 En mycket uppskattad resa under rutinerade guiden Ulla Svenssons ledning. Naturligtvis besöktes Vatikanen och Vatikanmuseet, Sixtinska kapellet med Peterskyrkan, måsten för alla Romresenärer ...

  Den klassiska konsten blev också väl representerad. Rubens, van Dyck, Murillo, Caravaggio, Veronese, Tintoretto, Tizian ... Det var bara att ta in och njuta ...

  Nöjda och glada återvände LKF:arna till fosterjorden

 

Senaste veckoslutsresa gick till Värmland

Som vanligt när vi företar våra resor var vädret och humöret på topp.

Vi besökte Hällefors och såg dess skulpturpark. Vi lunchade på Måltidens Hus i Grythyttan innan vi kom till Filipstad där vi såg KG Bejemarks berömda    skulptur  "Ferlin på bänken" (Sveriges mest avfotograferade  skulptur) och John Ericsson-monumentet. Vi inkvarterade oss på mycket centralt hotell i Karlstad där vi åt middag och härlig frukostbuffé morgonen därpå.

Lördagen blev vi suveränt guidade i Rottneros skulpturpark innan vi åkte vidare till Selma Lagerlöfs Mårbacka.

  Vi besökte Ransäter och Geijersgården  innan vi helt betagna kom till konstnären Lars Lerins museum på Laxholmen i Munkfors. En mycket stor och fin upplevelse. Söndagen besökte vi Klässbols Linneväveri och därefter besökte vi Rackstadmuseet vid sjön Racken i Arvika där Gustaf Fjaestad, Christian Eriksson och andra kända målare slog sig ned och bildade sin koloni i början av förra seklet.  

 Resan, som komponerats av reseledaren Stefan Daagarsson blev sammantaget mycket lyckad och uppskattad.

lkf@daagarsson.se 

 

_____________________________________________________________

 


WARSZAWA OCH KRAKOW!

Fina upplevelser fick de som följde med oss till kulturlandet Polen. Vår rutinerade och synnerligen professionella resespecialist Ursula, som dessutom är både historiker och konsthistoriker, hade komponerat en mycket intressant och prisvärd resa som vi företog oss den 3-10 juni 2011.

Resan utgick från Bollnäs Resecenter och från vår egen busshållplats vid Daagarsson-gården. Vi tog upp resenärer också vid Gävle Bro samt i Uppsala, Stockholm och Södertälje.

 

 En stadsrundtur företogs med bussen i Gdynia, Gdansk och Sopot innan vi  åkte vidare och inkvarterade oss på Hotel Mercure Chopin i Warszawa.

Dag 3 kom en lokalguide och tog oss med på en rundtur i Warszawa. Vi fick möta en fascinerande stad, som efter andra världskriget låg i ruiner men som nu är återuppbyggd. Man har använt gamla fotografier och ritningar för att få t.ex. Gamla Stan att åter se ut som under förkrigstiden.

Sedan får vi några timmar fritt för shopping och strövtåg innan vi åt middag på en restaurant där vi även fick lyssna på folkmusik och se folkdans.

Dag 4 åkte vi söderut och förevisades den gamla saltgruvan i Wieliczka. UNESCO har utsett den till en av världens 12 värdefullaste kulturobjekt. En oerhört fin upplevelse djupt i underjorden. Sedan åkte vi till Krakow och inkvarterade oss på Hotel Wyspianski. Vi åt middag i den judiska stadsdelen Kazimierz där vi fick lyssna till judisk folkmusik.

Vi började nästa dag med besök på Wawelkullen och dess slott. Där blev vi guidade. Därefter gjorde vi en stadsrundtur i denna historiska stad

Innan middag och övernattning i Krakow besökte vi Konstvännernas museum i Palac Szuki där man visade en utställning av avgångseleverna vid den polska konstakademien.

Dag 6 tog bussen oss till Czestochowa där vi besökte klostret Jasna Góra med den berömda "Svarta Madonnan". Efter detta intressanta besök åkte vi vidare till Torún där vi ser den unika medeltida bebyggelsen i gotisk stil. Bland de flera hundra dylika byggnaderna fanns den världsberömde astronomen Nikolaj Copernikus fördelsehem.

Dag 7 packade vi väskorna och åkte till den gamla hansastaden Szczecin (Stettin) och fortsatte vi till Swinujscie och den väntande färjan. Vi övernattade på den efter att ha ätit en 3-rätters middag, åt tidig frukost ombord och kom till Ystad varifrån vi började vår Sverige-etapp. Vi tog lunchrast på  Vätterleden, Huskvarna.

Vid 21-tiden på kvällen var vi åter i Bollnäs efter en trevlig och upplevelserik resa.

En snarlik resa arrangerades av annan arrangör. Den var 4.520 kr dyrare!

 

Några tidigare resor ...

 

Lenninge Konstförening har sedan 1994  en diger reseverksamhet på sin meritlista. Utrikes har man hunnit besöka Paris, 2 x Franska Rivieran (10 år mellan besöken), Rom, Atén och Peloponessos, Lissabon, Prag, Budapest, Barcelona, Madrid, Berlin, Brügge, Amsterdam, Köpenhamn, Oslo, Köln, Warszawa, Krakow m.fl. städer och sett deras konstskatter. 

Inomlands har man besökt Konstrundan på Österlen, Västra Skånes Konstrunda, Halland, Stockholm, Mälardalen, Göteborg med omnejd, Öland m.m. Allt till överkomliga medlemspriser … Resorna är välplanerade och mycket populära.

Köpenhamn den 12-14 november 2010 där vi såg Bob Dylans måleri på Statens Museum for Kunst, Louisiana med Kiefer, Karen Blixens Hus och Tivolis Julkmarknad. Vi bodde centralt vid Ströget och vi åt god mat.

Florens och Toscana, Italien den 6-12 juni 2009. Underbart! Succé så klart!

Rese-Nytt 2008:  Konstresan till Stockholm där vi såg Max Ernst på Moderna Museet, "Lura ögat" på Nationalmuseum, Helmer Osslund och Lars Lerin på Waldemarsudde var FULLSATT och blev MYCKET OMTYCKT av våra resenärer! Fyra högklassiga utställningar på tre museer - och med god lunch i Stockholm och kvällskaffe i Prinsens kök på Waldemarsudde - gjorde att dagen blev oförglömlig.

Lissabon, Portugal den 2-8/6 2008. Succé så klart! Obrigado Lisboa! (=Tack, Lissabon!) Obrigado Portugal!

Franska Rivieran och Provence i juni 2007. FULLSATT! 49 resenärer!
Succé så klart!
    
Klassiska Grekland i maj 2006 blev ännu en succé!

Ölands-resan i augusti 2005 var ännu en succé!

Berlin-resan 21-27 maj 2005 
 
Fullsatt och jättelyckad är ord som är helt adekvata beträffande vår Berlinresa. Vi bodde högklassigt på 5-stjärniga 35-våningshotellet Park Inn Berlin- Alexanderplatz och därifrån företogs dagsutflykter som fick alla deltagare att se det bästa av vad Tysklands nygamla huvudstad hade att erbjuda. Reseledare var Ursula Melin som med stort historiskt och konsthistoriskt kunnande lotsade våra resedeltagare på ett super-professionellt sätt, förvärvat genom decenniers yrkeskunskap.
  Nästa utlandsresa (även den med Ursula Melin som reseledare) gick till Atén och grekiska fastlandet i början av maj 2006.   

Vi har tre typer av konstresor:

1) Utlandsresa 8-13 dagar

2) Veckoslutsresa 3 dagar

3) Endagsresa

Endagsresa, ett exempel

Lördagen den 13/11 arrangerade Lenninge Konstförening en endagsresa till Bergsjö där vi först åt en lunchbuffé på  Bergsjö Hotell & Gästgifveri, därefter besöktes keramikern Birgitta Sjölander (www.bergsjo.nu/sjolander) där möjlighet fanns att köpa alster ur hennes och väverskan Birgit Erikssons produktion. Sedan var vi med om invigningen av konstnären Rose-Marie Klintmans (www.rmk.nu) nybyggda ateljé (följ bygget på www.rmk.nu/gallerirmk!) och tog del av den utställning hon sammanställt för just detta tillfälle. Underhållningen av de två unga musikanterna Jon-Olov Woxlin (www.bergsjo.nu/jon-olov), Magnus von Wachenfeldt och riksspelmannen Lennart Eriksson uppskattades mycket av våra resenärer i den FULLSATTA bussen från Bollnäs Busstrafik och med vår älsklingschaufför Mats Boander vid ratten!